„Dacă fac ceva greșit și sunt tras la răspundere?”. Aceasta teamă este una dintre preocupările comune ale oamenilor în ceea ce privește acordarea primului ajutor unei persoane aflate în dificultate. În multe țări, inclusiv în România, există prevederi care sunt menite să încurajeze oamenii să intervină în situații de urgență fără teama de consecințe legale.
În România, legislatia primului ajutor te protejează.
NU poți fi dat în judecată.
1. Cum definește legislația din România primul ajutor de bază? Cine îl poate acorda?
Legea Sănătății (Legea 95/2006, art. 93)
„Acordarea primului ajutor de bază, fără echipamente specifice, se efectuează de orice persoană instruită în acest sens sau de persoane fără instruire prealabilă acţionând la indicaţiile personalului specializat din cadrul dispeceratelor medicale de urgenţă sau al serviciilor de urgenţă prespitalicească de tip SMURD şi serviciului de ambulanţă judeţean sau al municipiului Bucureşti, având ca scop prevenirea complicaţiilor şi salvarea vieţii până la sosirea unui echipaj de intervenţie.”
Pe scurt: Orice persoană poate acorda primul ajutor de bază, indiferent de nivelul de pregătire. Este important să urmezi indicațiile oferite de personalul specializat (dispecerul/personalul de pe echipajul de intervenție)
2. La nivel individual, ce obligații și ce drepturi am? | Legislatia primului ajutor
Obligația de asistență a persoanelor aflate în dificultate
Conform Codului Penal: „Omisiunea de a da ajutorul necesar sau de a anunţa de îndată autorităţile de către cel care a găsit o persoană a cărei viaţă, integritate corporală sau sănătate este în pericol şi nu are putinţa de a se salva se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.” Totuși în următorul articol se precizează: „Fapta nu constituie infracţiune dacă, prin acordarea ajutorului, autorul s-ar expune unui pericol grav cu privire la viaţa, integritatea corporală sau sănătatea sa.”
Obligația de a anunța o situație de urgență și de a respecta indicațiile specializate
Confrom art. 93 din Legea Sănătății: „Fiecare cetăţean are obligaţia să anunţe direct sau să se asigure că un caz de urgenţă a fost anunţat deja, la numărul 112, înainte sau concomitent cu acordarea primului ajutor, fiind obligat să respecte indicaţiile specializate oferite de personalul dispeceratului de urgenţă.”
Articolul Bunului Samaritean
Conform art. 94 din Legea Sănătății: „Persoanele fără pregătire medicală care acordă primul ajutor de bază în mod voluntar, pe baza indicaţiilor furnizate de un dispecerat medical sau a unor cunoştinţe în domeniul primului ajutor de bază, acţionând cu bună-credinţă şi cu intenţia de a salva viaţa sau sănătatea unei persoane, nu răspund penal sau civil.”
Pe scurt:
- Fiecare cetățean are datoria să anunțe cazurile de urgență la numărul 112 și să respecte indicațiile primite de la dispeceratul de urgență.
- O persoană nu este penalizată pentru neacordarea ajutorului dacă aceasta ar expune-o unui pericol grav.
- Cei fără pregătire medicală, care oferă primul ajutor voluntar, cu bună-credință și cu intenția de a salva vieți, nu sunt pasibili de răspundere penală sau civilă.
3. La nivel de companie, ce obligații am? | Legislatia primului ajutor
Desemnarea și instruirea angajaților responsabili de acordarea primului ajutor
Conform Legii Muncii (Legea 319/2006) art. 7, 10 și 39, angajatorul este obligat să ia măsurile necesare pentru instruire și să desemneze persoanele responsabile cu acordarea primului ajutor și alte situații de urgență în funcție de caracteristicile fiecărei organizații.
Încălcarea dispozițiilor constituie contravenție şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei.
Acum că ai aflat legislatia primului ajutor, ești la câteva ore de pregătire distanță de a deveni un salvator.
Înscrie-te la unul din cursurile noastre.
Academia de Prim Ajutor
Salvăm vieți împreună