Există o serie de mituri și concepții greșite în ceea ce privește acordarea primului ajutor.
Ca să ajutăm cu adevărat într-o situație de urgență, este important să avem informații corecte și să ne bazăm pe ghidurile și practicile recomandate de organizațiile medicale și de prim ajutor.
În acest articol vom răspunde la următoarele întrebări:
- Este defibrilatorul greu de folosit?
- Este necesar sa fac Heimlich?
- Ce fac în cazul unei sângerări nazale?
- Ajută dacă pun gheață pe o arsură?
- Trebuie să scot limba unei persoane inconștiente?
Defibrilatorul este complicat de folosit.
Realitate:
Defibrilatoarele automate externe (DAE, ADE) sunt concepute special pentru utilizarea în situații de urgență în locații publice, cum ar fi mall-uri, aeroporturi sau școli.
Acestea au doar două butoane, sunt ușor de utilizat și pot fi manevrate chiar și de către persoane fără pregătire medicală.
Majoritatea defibrilatoarelor automate externe (DAE) au următoarele caracteristici pentru a facilita utilizarea:
- Instrucțiuni vocale: Defibrilatoarele sunt echipate cu un sistem audio care oferă instrucțiuni vocale clare care îndrumă pas cu pas utilizatorul prin procesul de aplicare a electrozilor, de continuare a manevrelor de resuscitare și de administrare a șocului electric, dacă este necesar.
- Detectarea ritmului cardiac: Defibrilatoarele sunt capabile să detecteze automat ritmul cardiac al pacientului și să decidă dacă șocul electric este necesar sau nu. Astfel, utilizatorul nu trebuie să facă această evaluare.
Cum dai un șoc cu un defibrilator ?
Apasă aici pentru o îndrumare mai detaliată a cum să-l folosești.
Cum aflu unde este un defibrilator pe care pot să îl folosesc?
Avem o aplicație care îți arată unde este cel mai apropiat defibrilator de locul în care te afli. Se numește Help me App, iar dacă descoperi un defibrilator public care încă nu este pe hartă, ajută-ne să-l înregistrăm prin completarea urmatorului formular https://academiadeprimajutor.ro/help-me.
În ciuda acestor caracteristici care fac utilizarea defibrilatoarelor mai ușoară, este întotdeauna recomandat să obții o pregătire adecvată în primul ajutor pentru a recunoaște o urgență și pentru a ști cum să intervii. Nu uita de masajul cardiac! Acesta este cel care pompează sânge oxigenat către inima și creierul victimei, deci nu trebuie întrerupt mai mult decât este necesar deoarece fiecare secundă contează. Nu te îngrijora, defibrilatorul îți va spune exact când să te oprești și când sa reîncepi.
Trebuie sa faci MEREU manevra Heimlich dacă cineva se îneaca
Obstrucția cu corp străin (înecul) se realizează de cele mai multe ori în timpul alimentației. Este necesar de înțeles că obstrucția poate fi parțială (persoana încă respiră și tușește eficient), sau completă (fluxul de aer este complet blocat, victima nu respiră, nu poate vorbi sau tuși)
Manevra Heimlich este o tehnică utilizată în cazul unei obstrucții complete a căilor aeriene, ca a doua linie de tratament, după loviturile interscapulare.
Așadar, NU este necesar să faci mereu manevra Heimlich în cazul unei persoane care se îneacă. Dacă persoana tușește, este vorba de o obstrucție parțială și doar o vom încuraja să tușească. Nu este nimic mai eficient ce putem noi face pentru a o ajuta în această situație. Însă trebuie să fim atenți deoarece se poate transforma într-o obstrucție totală, caz în care intervenția noastră este necesară.
Înclină capul pe spate în caz de sângerare nazală
Se crede că acest mit provine de la faptul ca oamenii evită ca sângele să ajungă pe podea. Pentru controlul sângerării însă, această metodă nu este eficientă.
Pașii corecți sunt următorii :
- Mențineți-vă calmul și aplecați-vă ușor înainte pentru a evita înghițirea sângelui.
- Pensați ferm partea moale a nasului (ala nărilor) cu degetele, menținând o presiune constantă timp de 10-15 minute. Încercați să respirați prin gură în timpul acestui proces.
- Eliberați ușor presiunea și, dacă începe să sângereze din nou, țineți încă 10 minute. Repetați acest lucru de până la 3 ori înainte de a solicita ajutor medical specializat.
- Nu vă suflați nasul imediat după ce s-a oprit sângerarea.
Pune gheață direct pe arsură
NU este recomandat să aplicați gheață direct pe o arsură deoarece poate provoca leziuni suplimentare.
În schimb, urmați aceste recomandări pentru gestionarea unei arsuri:
- Opriți expunerea la sursa de căldură și îndepărtați persoana din zona în care a avut loc arsura.
- Mențineți arsura sub jet de apă rece aproximativ 20 de minute. Acest lucru limitează extinderea leziunilor tisulare, ajută la vindecarea rănilor și reduce durerea.
- Este important să acordați atenție arsurilor și să căutați asistență medicală în cazul arsurilor grave sau extinse. O evaluare adecvată de către un specialist este necesară pentru a determina gradul arsurii și pentru a stabili tratamentul adecvat.
Scoate limba unei persoane inconștiente
Există un mit răspândit că o persoană inconștientă poate să-și înghită limba, dar acest lucru nu este posibil. Limba, în mare parte formată din mușchi, este bine atașată de organele din jur, de mandibulă și de osul hioid, ceea ce împiedică înghițirea ei.
În momentul în care o persoană devine inconștientă, toți mușchii se relaxează. Limba își pierde tonusul și cade în posterior din cauza poziției victimei care de cele mai multe ori este întinsă pe spate, blocându-se astfel calea aeriană.
Deschiderea căii aeriene implică:
- Asigură-te că nu este vorba de o traumă! Manevra poate agrava o presupusă leziune de coloană cervicală;
- Pune o palmă pe frunte și 2 degete pe bărbie (porțiunea osoasă a bărbiei);
- Lasă capul victimei pe spate folosindu-te de palma de pe frunte și ridică bărbia, folosindu-te de cele 2 degete (vezi poza);
Felicitări! Ai realizat hiperextensia capului. Calea aeriană este deschisă.
‼️ Nu introducem mâna în gura victimei, nu prindem limba cu niciun fel de instrument.
Acesta este unul din puținii pași pe care trebuie să-i faci atunci când abordezi victima inconștientă.
Vrei să aflii mai multe? Înscrie-te la unul din cursurile noastre.
Academia de Prim Ajutor
Salvăm vieți împreună
Surse:
2. https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/injuries/skin-injuries