Moartea subită pe terenul de fotbal

Sportul este recomandat pentru un stil de viață sănătos. Sunt cazuri în care sportul în exces, pe un teren patologic poate duce la moarte subită. ...
moartea-subita-pe-terenul-de-fotbal

În acest articol:

În acest articol vom aborda moartea subită pe terenul de fotbal, cauze, simptome și cum poate fi evitat decesul pe terenul de fotbal. Activitatea fizică regulată are numeroase beneficii din punct de vedere cardiovascular, existând numeroase studii care atestă că sportul regulat crește speranța de viață. Cu toate acestea, sportivii care prezintă anomalii cardiace structurale sau electrice pot muri brusc în timpul efortului fizic.

A fost stabilit că riscul pentru un atlet să moară din cauza unei anomalii structurale cardiace este de aproape 3 ori mai mare decât la persoanele tinere sedantare. Se formulează astfel ipoteza conform căreia stresul fizic împreuna cu nivelul crescut de catecolamine, deshidratarea, temperatura ridicată a corpului și pierderea de electroliți (modificări ce duc la dereglări ale pH-ului sanguin) sunt declanșatoare pentru aritmii cardiace fatale.

Moartea subită de cauză cardiacă la atleți

Până la 90% dintre toate decesele non-traumatice înregistrate pe terenul de fotbal sunt cauzate de tulburări ale sistemului cardio-vascular. Cauzele se pot grupa în funcție de vârstă, astfel:

     

      • Sportivii tineri (sub 25 ani) – anomalii cardiace ereditare / congenitale;

      • Sportivii mai în vârstă – boli coronariene.

    Cele mai frecvente cauze pentru moartea subită pe terenul de fotbal sunt cardiomiopatiile (tulburări ale muschiului inimii), însumând aproximativ 40% dintre decesele raportate în literatură. Principalele cardiomiopatii implicate în stopul cardiac subit la sportivi sunt:

       

        • Cardiomiopatia hipertrofică;

        • Cardiomiopatia aritmogenă a ventriculului drept.

      Alte cauze citate de literatură sunt: boala coronariană prematură, sindromul Marfan, stenoza aortică, sindromul Wolff-Parkinson-White și sindromul QT lung (tabelul 1).

       

      Tabel 1. Cauzele morții subite în rândul fotbaliștilor

      Cât de frecvent apare moartea subită pe terenul de fotbal la sportivi?

      Decesele non-traumatice înregistrate pe terenul de fotbal sunt rare, însă incidența exactă este discutabilă. Date din registrul patologic italian din regiunea Veneto indică o prevalență de 1 la 50.000. Cele mai multe decese apar la bărbați. Cel mai vulnerabil grup sunt sportivii adolescenți și adulții tineri. Între 40 și 60% dintre morțile subite apar la sportivii sub 18 ani și 33% la cei sub 16 ani.

      Fotbalul este cel mai frecvent sport implicat (în Europa) în moartea subită. Ratele mai mari de decese în fotbal comparativ cu alte sporturi sunt atribuite în special popularității și ratei ridicate de participare. Dintre toate decesele non-traumatice înregistrate pe terenul de fotbal, 90% apar în timpul sau imediat după exercițiu. Datele din programul italian arată că 0.2% (1 din 500) dintre fotbaliști au o tulburare cardiacă ce poate provoca o moarte subită. Studiile din alte regiuni, inclusiv Regatul Unit, Qatar, Țările de jos și SUA, arată cifre care variază de la 0.3 la 0.7%.

       

      Tabel 2. Fotbaliști care au decedat pe terenul de fotbal

      Care sunt simptomele bolii cardiace?

      Simptomele recunoscute ale bolii cardiace includ:

         

          • Durerea în piept la efort, care poate iradia către brațe, gât sau spate;

          • Amețeli sau pierderi de cunoștință în timpul sau imediat după efort;

          • Palpitații (conștientizarea unor bătăi neregulate ale inimii).

        Interviurile cu membrii familiei și cluburile sportive sugerează că astfel de simptome sunt absente în aproximativ 85% dintre cazuri. De aici derivă necesitatea includerii unui test cardiac simplu pentru a facilita diagnosticul unei anomalii cardiace.

        Cum poate fi evitată moartea subită pe terenul de fotbal?

        Asociația Americană a Inimii și Societatea Europeană de Cardiologie au ajuns la consensul că trebuie să existe o obligație a examinării fotbaliștilor pentru afecțiuni care pot determina moartea subită pe terenul de fotbal. Motivele sunt etice, medicale și legale. Aceste organizații recomandă alegerea celui mai rentabil test diagnostic, având în vedere rata scăzută a mortalității.

        Una dintre măsurile inițiale utilizare ca screening a fost chestionarul asupra antecedentelor medicale și examinarea fizică. Cu toate acestea, într-o serie de 134 decese înregistrate în SUA, dintre care 115 au fost investigate cu un astfel de chestionar, un diagnostic corect a fost pus doar la un sportiv (0.9%).

        În Italia, de 30 de ani există un program național, obligatoriu, de screening sponsorizat de stat. Astfel, toți sportivii trebuie supuși unui examen fizic, precum și unei electrocardiograme (EKG) în 12 derivații. De asemenea, uneori se ia în calcul efectuarea unui test de efort limitat pentru identificarea anumitor anomalii care pot determina moartea subită pe terenul de fotbal. Astfel, sportivii care prezintă anomalii la evaluarea inițială sunt supuși unor investigații suplimentare, iar cei diagnosticați cu o tulburare potențial gravă sunt descalificați din sport (Figura 1). Screening-ul cu EKG este ineficient pentru diagnosticul arterelor coronare anormale, precum și în cazul bolii coronariene premature.

         

                                                                                     Figura 1. Protocolul național de screening italian

        Screening-ul prin EKG reduce riscul de moarte subită pe terenul de fotbal?

        Până de curând, adevăratul beneficiu al unui astfel de program care să reducă moartea subită pe terenul de fotbal nu era clar. Un raport recent privind experiența de 25 de ani de screening la fotbaliștii italieni arată o reducere a mortalității de la 3,6/100.000 de sportivi la 0,4/100.000. Aceste numere reprezintă o reducere de 90% a morții subite și oferă cele mai convingătoare dovezi disponibile că screening-ul cardio-vascular reduce într-adevăr ratele de deces din fotbal.

        Concluziile acestui studiu au condus la aprobarea unui program de screening pentru toți sportivii de performanță  de către organizațiile mari de sport, inclusiv FIFA, UEFA și Comitetul Olimpic Internațional.

        De la ce vârstă se recomandă inițierea screening-ului la fotbaliști?

        În mod ideal, jucătorilor de fotbal ar trebui să li se ofere screening-ul începând cu vârsta de 14-16 ani. A fost ales acest interval deoarece diagnosticul de cardiomiopatie hipertrofică (cea mai frecventă cauză de moarte subită la fotbaliștii tineri) poate să fie omis la persoanele mai tinere. Motivul este că această patologie poate să nu apară înainte de pubertate.

        Cât de frecvent se recomandă repetarea testelor de screening?

        Jucătorii de fotbal ar trebui controlați cel puțin o data înainte de a semna un contract profesional sau în timpul unui transfer dacă un club anterior nu a efectuat evaluarea cardio-vasculară. Această măsură este necesară pentru a evita decesele non-traumatice înregistrate pe terenul de fotbal cauzate de tulburări ale sistemului cardio-vascular.

        Organizațiile de conducere ale fotbalului, cum ar fi FIFA și UEFA au recomandări mai stricte. Acestea recomandă monitorizarea de două ori pe an a tuturor jucătorilor din turneele europene de fotbal.

        Concluziemoartea subită pe terenul de fotbal

        Moartea subită pe terenul de fotbal apare la un număr semnificativ de fotbaliști și a atras atenția asupra fenomenului cunoscut drept inima atletului. Recunoașterea precoce a patologiei cardiace poate salva vieți tinere din domeniul sportului.

        Recomandările europene de screening au fost aprobate de către Comitetul Olimpic Internațional, precum și de organizațiile de fotbal (FIFA și UEFA). Acestea susțin verificarea obligatorie a tuturor jucătorilor ce participă la campionatele europene.

        Dacă îți dorești să afli cum se acordă primul ajutor în caz de stop cardio-respirator, nu ezita să participi la unul dintre cursurile noastre din București, Cluj și Iași.

        Mă înscriu!


        Referințe
        1. Hamilton B, Levine BD, Thompson PD, Whyte GP, Wilson MG. Debate: challenges in sports cardiology; US versus European approaches. Br J Sports Med 2012; 46:i9-i14.
        2. Wilson MG, Basavarajaiah S, Whyte GP, Cox S, Loosemore M, Sharma S. Efficacy of personal symptom and family history questionnaires when screening for inherited cardiac pathologies: the role of electrocardiography. Br J Sports Med 2008; 42:207-211.
        3. Toresdahl B, Courson R, Borjesson M, Sharma S, Prezner J. Emergency cardiac care in the athletic setting: from schools to the Olympics. Br J Sports Med 2012; 46:i85-i89.
        4. Corrado D, Basso C, Pavei A, Michieli P, Schiavon M, Thiene G. Trends in sudden cardiovascular death in young competitive athletes after implementation of a preparticipation screening program. Jama 2006; 296:1593-1601.
        5. de Noronha SV, Sharma S, Papadakis M, Desai S, Whyte G, Sheppard MN. Aetiology of sudden cardiac death in athletes in the United Kingdom: a pathological study. Heart 2009; 95:1409-1414.

        În acest articol:

        E-BOOK GRATUIT

        Cum intervenim în situațiile critice?

        Învață tehnicile elementare de prim ajutor descărcând acest e-book gratuit.

        Alătură-te comunității și primești cartea instant în format digital pe e-mail:

        Ai aflat ceva nou citind acest articol?
        Distribuie-l și prietenilor tăi.

        Îți recomandăm și următoarele articole

        Atacul de panică este un episod brusc de frică intensă care declanșează reacții fizice atunci...
        Hemoragia digestivă reprezintă cea mai frecventă formă de hemoragie internă. ...

        Învață tehnicile elementare de prim ajutor descărcând acest e-book gratuit.

        Alătură-te comunității și primești cartea instant pe e-mail: