Pot să te otrăvească ciupercile neotrăvitoare?

În acest articol:

„O adolescentă de 18 ani are nevoie de sânge, după ce a mâncat ciuperci otrăvitoare. Tatăl fetei a murit.”

„Nu aveam poftă de mâncare deloc, nu puteam mânca. Am crezut că le cunosc că doar de ani de zile umblu după ciuperci..și… Niciodată, nici prin vis nu mi-a trecut că o să ajung în halul ăsta, din cauza ciupercilor, niciodată.”

Intoxicația cu ciuperci poate fi mortală?

Bineînteles. Gravitatea intoxicaţiei depinde de specia şi cantitatea de ciuperci consumată, dar şi de momentul apariţiei simptomelor – cu cât simptomele apar mai rapid, cu atât intoxicaţia este mai gravă.

Cum se manifestă otrăvirea cu ciuperci:

  • Greață, vărsături, dureri abdominale
  • Scaune cu sânge si mucus
  • Gură uscată sau salivație abundentă
  • Transpirații
  • Respirație accelerată
  • Scăderea tensiunii arteriale
  • Pierderi ale stării de conștiență
  • Delir și halucinații
  • Convulsii
  • Comă

În cât timp apar simptomele intoxicației cu ciuperci?

Semnele intoxicaţiei cu ciuperci pot apărea de la câteva minute de la consum până la 3-6 ore sau chiar mai mult.

Manifestările apar chiar şi la consumul unor cantităţi mici sau doar a sosului în care acestea au fost preparate, astfel că uneori o singură ciupercă este de ajuns pentru a otrăvi o întreagă familie.

Pot să ne otrăvească ciupercile considerate la bază comestibile?

DA! Intoxicațiile cu ciuperci considerate sănătoase sunt posibile din cauza fenomenului de încrucişare cu spori între cele comestibile şi cele otrăvitoare și, de aceea, întotdeauna trebuie să consumăm ciuperci doar de la comercianții care pot face dovada avizului fito-sanitar.

Trebuie să merg la spital dacă am mâncat ciuperci și încep să mă simt rău?

DA, deoarece o persoană intoxicată necesită internare urgentă în spital, indiferent de gravitatea intoxicaţiei.

Tu obișnuiești să consumi ciuperci din pădure?

Academia de Prim Ajutor

Salvăm vieți împreună

ATENȚIE!
Informațiile de pe pagina noastră reprezintă un rezumat limitat al modului de intervenție în anumite situații, diagnosticării anumitor patologii, tratamentului și/sau informațiilor despre medicamente. Nu sunt menite să fie exhaustive și nu ar trebui utilizate ca un instrument de diagnosticare și tratament, ele având un scop pur informativ. NU includ toate informațiile despre afecțiuni, tratamente, medicamente, efecte secundare sau riscuri care pot fi aplicabile unui pacient specific. Nu sunt destinate să constituie sfaturi medicale sau să înlocuiască sfaturile, diagnosticul sau tratamentul oferite de un furnizor de servicii medicale în baza examinării și evaluării circumstanțelor specifice și unice ale pacientului. Orice acțiune ca urmare a informațiilor citite pe această pagină se face pe răspunderea completă și proprie a celui în cauză. Pacienții trebuie să discute cu un furnizor de servicii medicale pentru informații complete despre sănătatea lor, întrebări medicale și opțiuni de tratament, inclusiv riscurile sau beneficiile utilizării medicamentelor. Aceste informații nu susțin niciun tratament sau medicament ca fiind sigur, eficient sau aprobat pentru tratamentul unui pacient specific. Academia de Prim Ajutor și afiliații săi declină orice garanție sau responsabilitate legată de aceste informații sau utilizarea lor. Utilizarea acestor informații este reglementată de Termenii de utilizare, disponibili aici.

În acest articol:

E-BOOK GRATUIT

Cum intervenim în situațiile critice?

Învață tehnicile elementare de prim ajutor descărcând acest e-book gratuit.

Alătură-te comunității și primești cartea instant în format digital pe e-mail:

Ai aflat ceva nou citind acest articol?
Distribuie-l și prietenilor tăi.

Învață tehnicile elementare de prim ajutor descărcând acest e-book gratuit.

Alătură-te comunității și primești cartea instant pe e-mail: