Accidentele rutiere sunt o realitate nefericită pe drumurile din România. Fiecare șofer trebuie să cunoască și să fie pregătit să ofere primul ajutor în caz de accident rutier, o abilitate care poate face diferența între viață și moarte. Am creat acest ghid care oferă informațiile de bază, clare și practice, astfel încât să știi ce să faci și, la fel de important, ce să NU faci, în astfel de situații.
1. Siguranța ta, înainte de toate
Pasul inițial în a acorda primul ajutor în caz de accident rutier este să te asiguri că nu te expui pericolului. O acțiune pripită poate transforma un salvator într-o victimă.
- Oprește vehiculul într-un loc sigur, la o distanță suficient de mare de locul accidentului. Activează luminile de avarie.
- Pune-ți vesta reflectorizantă pentru a fi vizibil.
- Semnalizează zona cu triunghiuri reflectorizante, plasate la cel puțin 30 de metri (sau chiar mai mult pe drumurile naționale).
Aceste măsuri simple îți permit să acorzi primul ajutor în siguranță, fără riscul de a agrava situația.
2. Scena accidentului rutier | Evaluarea rapidă a situației
Odată ce ai securizat zona, este timpul să evaluezi rapid situația. Este momentul în care realizezi o imagine de ansamblu asupra accidentului rutier.
- Fă un triaj rapid al victimelor. Câte persoane sunt implicate? Există victime încarcerate/proiectate?
- Sună la 112: Oferă informații clare despre numărul de victime și despre starea lor generală (dacă par conștiente/inconștiente, de exemplu), locația exactă a accidentului.
Una dintre cele mai importante informațiii pe care trebuie să o oferi la 112 este numărul de persoane implicate. Astfel, vor fi alocate suficiente echipaje de urgență, iar fiecare victimă va avea parte de îngrijire medicală adecvată.
Dacă ai sunat o dată și ai realizat ulterior că sunt mai multe persoane implicate, nu ezita să suni din nou, ori de câte ori este necesar, pentru a oferi informațiile actualizate – acestea sunt esențiale.
3. Evaluarea primară a victimelor și primul ajutor în caz de accident rutier
Primul ajutor în caz de accident rutier | Victime conștiente
Cum să procedezi:
- Încurajează victima să rămână nemișcată, mai ales dacă acuză dureri în zona gâtului sau a spatelui.
- Controlează sângerările sau acordă primul ajutor în caz de alte situații speciale.
- Oferă sprijin emoțional. Vorbește calm, ajutând victima să se simtă în siguranță. Stresul poate agrava răspunsul corpului la rănile suferite.
Menținerea capului în ax:
În cazul unui accident rutier, toate victimele trebuie considerate potențial suspecte de leziuni ale coloanei cervicale, chiar dacă nu acuză dureri evidente. Mentinerea capului în ax este o măsură pentru a preveni agravarea leziunilor și posibilele complicații severe, cum ar fi paralizia.
- Abordarea victimei din față
- Explicarea manevrei
- Mâinile bilateral pe suprafețe osoase
- Menținerea fermă a capului
Atenție: Nu muta victimele, cu excepția cazurilor în care există un pericol iminent, cum ar fi riscul de incendiu sau de explozie.
Primul ajutor în caz de accident rutier | Victime inconștiente
Victima este inconștientă, dar respiră:
- NU mobilizăm victima. O vom monitoriza constant, până la sosirea echipajului medical.
Victima este inconștientă și nu respiră
Înseamnă ca avem de a face cu un stop cardio-respirator. Aceasta este o situație în care avem voie să mobilizăm victima pentru a începe cât de repede resuscitarea cardio-pulmonară.
- Efectuează masajul cardiac, fără întrerupere
- dacă dorești să aplici si respirațiile salvatoare, acestea se vor acorda în număr de 2, la fiecare 30 de compresiuni toracice (raport 30 :2)
- Continuă până la sosirea echipajului medical.
4. Situații speciale: ce e de făcut?
În caz de fracturi:
- Nu mișca victima, decât dacă este absolut necesar (situațiile prezentate mai sus);
- Imobilizează membrul rănit folosind obiecte rigide (scânduri, carton dur), dacă poți face acest lucru fără a mișca persoana;
- Dacă este o fractură deschisă, se încearcă curățarea ușoară a zonei, oprirea hemoragiei, însă fără a apăsa pe fragmentele osoase sau a le mobiliza suplimentar, după care se aplică un pansament steril.
Aici puteți accesa articolul nostru integral legat de primul ajutor în caz de fracturi.
În caz de hemoragie
Hemoragia moderată
- Se vor lua măsuri de prevenire a infecției și a contactului cu fluide biologice.
- Cea mai eficientă metodă de oprire a hemoragiei este aplicarea de presiune direct în rană, acolo unde este posibil, prin comprese.
Hemoragia severă
- Semne ale unei hemoragii periculoase: sânge roșu aprins care curge în jet sau în cantitate mare, care nu poate fi oprită prin compresiune directă.
- În această situație, nu se întârzie utilizarea garoului.
5. Greșeli de evitat | Primul ajutor în caz de accident rutier
- Nu mișca victimele, decât dacă există un pericol iminent sau dacă aceasta se afla în stop cardio-respirator. Toate victimele unui accident rutier sunt suspicionate de leziune de coloană cervicală.
- Nu oferi apă sau alimente victimelor, chiar dacă acestea cer. Acest gest aparent banal poate complica o eventuală intervenție medicală.
- Nu scoate obiectele străine din răni. Această acțiune poate iniția o sângerare masivă.
6. Rolul șoferului în prevenirea accidentelor
Un șofer responsabil nu doar că știe cum să acorde primul ajutor în caz de accident, ci ia măsuri preventive:
- respectă limitele de viteză;
- nu conduce obosit sau sub influența alcoolului;
- asigură-te că vehiculul tău este în stare tehnică optimă.
Întotdeauna, prevenția este cel mai bun tratament.
7. Importanța cursurilor de prim ajutor
Suntem conștienți că tema accidentelor rutiere este complexă, iar acest articol conține doar pașii esențiali pe care orice șofer trebuie să le cunoască. Chiar și cu informația de bază, noi vă sfătuim să interveniți. Nu uitați că dispecerul este prietenul vostru și vă poate îndruma.
Pentru a exersa toate manevrele descrise în rândurile de mai sus, te încurajăm să participi la un curs de prim ajutor. Vei dobândi cunoștințele practice necesare și încrederea de a acționa corect, în diferite situații de urgență.
O decizie care a salvat o viață: Povestea lui Andrei
În apropierea sărbătorilor, Andrei, un șofer experimentat, a fost martor la un accident rutier grav. Un autoturism derapase și lovise un copac de pe marginea drumului. Șoferul mașinii era inconștient, iar pasagerul din dreapta, o tânără de aproximativ 25 de ani, era conștientă, dar extrem de speriată.
Când Andrei s-a apropiat, a observat că tânăra încerca să iasă din mașină, dar acuza dureri puternice în zona gâtului. El își amintea de la un curs de prim ajutor că în astfel de situații, victimele nu trebuie mișcate, mai ales dacă există suspiciunea unei leziuni ale coloanei cervicale. A convins-o să rămână nemișcată până la sosirea echipajului medical.
Când salvatorii au ajuns, au stabilizat coloana cervicală a tinerei cu ajutorul unui guler cervical și au transportat-o la spital. Investigațiile imagistice au confirmat că aceasta suferise o fractură la nivelul coloanei cervicale. Medicul care a tratat-o a spus că dacă tânăra ar fi fost mișcată, ar fi riscat paralizia permanentă.
Această poveste subliniază importanța respectării regulilor de prim ajutor, mai ales când vine vorba de potențiale leziuni ale coloanei vertebrale.
Găsești cursurile noastre aici.
Academia de Prim Ajutor
Salvăm vieți (dar numai) împreună
Surse: Olasveengen TM, Semeraro F, Ristagno G, Castren M, Handley A, Kuzovlev A, et al. European Resuscitation Council Guidelines 2021: Basic Life Support. Resuscitation. 2021 Apr;161:98–114. https://cprguidelines.eu/