Diabetul este o afecțiune cronică ce afectează milioane de oameni la nivel global. Una dintre cele mai frecvente provocări asociate cu această boală este menținerea unui nivel sănătos al glicemiei (cantitatea de zahăr din sânge). Cele mai frecvente urgențe medicale provocate de această boală sunt date de modificările extreme ale glicemiei: hipoglicemie (prea puțin zahăr în sânge) și hiperglicemie (prea mult zahăr). Acestea sunt complicații înfricoșătoare și potențial amenințătoare de viață, iar cunoașterea procedurilor de prim ajutor devine esențială.
Dacă vrei să afli mai multe despre intervenția în caz de hiperglicemie, îți recomandăm să citești articolul dedicat, deja publicat pe blogul nostru.
Astăzi, ne concentrăm pe hipoglicemie – o situație de urgență care apare atunci când nivelul de zahăr din sânge scade sub valorile normale. Este improtant să știi cum să recunoști semnele acestei afecțiuni și să acționezi rapid, fie pentru tine, fie pentru cineva din jurul tău.
Hipoglicemia: ce este, cauze și simptome
Când vorbim de hipoglicemie?
Hipoglicemia apare atunci când nivelul de glucoză din sânge al unei persoane scade sub ceea ce este considerat o valoare normală pentru persoana respectivă. În general, valoarea prag este considerată 70 mg/dL. La persoanele sănătoase, această scădere a glucozei este asociată cu simptome tipice precum transpirația și palpitațiile, și este ameliorată prin consumul de carbohidrați.
În schimb, în cazul persoanelor cu diabet, limita trebuie discutată cu medicul curant, deoarece poate varia. Acești pacienți, fiind obișnuiți cu glicemii crescute, pot prezenta simptome la valori mai mari de 70 mg/dl. De asemenea, unele persoane, în special cele aflate sub tratament cu insulină sau sulfoniluree, pot să nu prezinte deloc simptome care să le avertizeze asupra unei hipoglicemii.
Ce poate determina o hipoglicemie?
Cauzele hipoglicemiei pot varia, însă în majoritatea cazurilor ele sunt legate de tratamentul diabetului sau de alte afecțiuni medicale. Dacă tratamentul implică administrarea insulinei, care prezintă cel mai mare risc de precipiatare a unei hipoglicemii, este important să dispuneți de un plan clar pentru a gestiona un posibil episod.
Alte cauze includ:
- Anumite afecțiuni sau tratamente care afectează nivelul glicemiei.
- Consumul insuficient de carbohidrați sau săritul peste mese.
- Efort fizic intens fără ajustarea corespunzătoare a dietei sau a medicației.
- Consumul de alcool, mai ales pe stomacul gol.
Ce simptome poate da o glicemie scăzută?
Reacția fiecărei persoane la scăderea glicemiei este diferită și este important să observi cum propriul corp răspunde într-o astfel de situație.
Simptomele comune includ:
- tremurături
- transpirații reci
- palpitații
- confuzie sau dificultăți de concentrare
- piele palidă
- senzație de slăbiciune sau amețeală
Neconștientizarea hipoglicemiei reprezintă o afecțiune în care persoanele tratate cu insulină sau sulfoniluree își pierd capacitatea de a recunoaște semnele timpurii ale hipoglicemiei.
În cazul episoadelor recurente de hipoglicemie, organismul începe să tolereze niveluri mai scăzute de glucoză înainte de a manifesta simptome. De exemplu, dacă ieri simptomele au apărut la o glicemie de 60 mg/dL, astăzi acestea ar putea să nu apară decât la un nivel de 55 mg/dL.Această adaptare poate deveni periculoasă, deoarece pragul glicemic pentru pierderea cunoștinței rămâne neschimbat. Pacientul poate să nu observe simptomele de avertizare decât când este prea târziu și devine inconștientă.
Neconștientizarea hipoglicemiei afectează aproximativ 25% dintre persoanele cu diabet de tip 1 și între 10-15% dintre cei cu diabet de tip 2 care utilizează insulină sau sulfoniluree. Înțelegerea acestei afecțiuni este esențială pentru gestionarea riscurilor și prevenirea episoadelor severe.
Cum puteți ajuta o persoană pe care o suspicionați de hipoglicemie? | Primul ajutor în hipoglicemie
Punctul cheie al acestei situații medicale este administrarea rapidă a glucozei sau a oricărei
alte forme sub care se găsește aceasta.
Se vor folosi alternative ale zahărului (în absența tabletelor de glucoză 15-20 g):
- bomboane sau miere(1-2 lingurițe),
- cuburi de zahăr,
- sucul de fructe (aproximativ 150 ml).
Acestea pot fi folosite în tratamentul hipoglicemiei simptomatice, la pacienții conștienți, ce pot urma comenzi și pot înghiți.
Dacă pacientul este inconștient și incapabil să înghită, nu se va administra tratamentul oral, din cauza riscului de aspirație; se vor anunța, cât mai repede, serviciile medicale de urgență.
❗Semnele și simptomele unei hiperglicemii pot mima o stare de hipoglicemie. În acest caz, eroarea de interpretare a unei hiperglicemii ca atare și administrarea glucozei nu va cauza suferințe suplimentare victimei. Moartea neuronală survine întotdeauna din lipsa glucozei și niciodată din abundența acesteia.
Suspectăm o hipoglicemie. Când sunăm la 112?
Identificarea hipoglicemiei poate fi dificilă, mai ales dacă persoana afectată nu comunică clar sau nu este conștientă de ceea ce i se întâmplă. Iată câteva semne care indică faptul că trebuie să suni imediat la 112.
- Confuzie extremă: persoana nu poate răspunde întrebărilor simple sau se comportă bizar;
- Alterarea stării de conștiență;
❗Victima poate deveni inconștientă. Dacă se întâmplă acest lucru, nu se mai recomandă administrarea orală a tratamentului. Se va aborda victima conform unui pacient inconștient până la sosirea ajutorului calificat. - Persoana este conștientă, dar incapabilă de a înghiți;
- Lipsa de răspuns la tratament: starea victimei nu se îmbunătățește după 15 minute de la administrarea unei forme de glucoză.
Gestionarea acestei complicații este esențială pentru siguranța și sănătatea persoanelor cu diabet. Recunoașterea timpurie a simptomelor și primul ajutor în hipoglicemie pot preveni situațiile severe și pot chiar salva vieți. Educația despre aceste situații nu se oprește aici. Citește și articolul nostru despre primul ajutor în caz de hiperglicemie pentru a completa cunoștințele necesare gestionării episoadelor glicemice.
Tu știi cum să acționezi într-o situație? Dacă nu, sau dacă dorești să-ți reîmprospătezi cunoștințele, te așteptăm la unul din cursurile noastre.
Academia de Prim Ajutor
Salvăm vieți împreună
Bibliografie:
1. CDC. Diabetes. 2024. About Low Blood Sugar (Hypoglycemia). Available from: https://www.cdc.gov/diabetes/about/low-blood-sugar-hypoglycemia.html
2. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. 2023. How Hypoglycemia Unawareness Affects People with Diabetes – Blog – NIDDK. Available from: https://www.niddk.nih.gov/health-information/professionals/diabetes-discoveries-practice/how-hypoglycemia-unawareness-affects-people-with-diabetes