Pe măsură ce temperaturile scad, apare o creștere a incidenței răcelilor. Este motivul principal de absență de la școală sau de la locul de muncă și cel mai frecvent motiv pentru o vizită la medicul de familie.
Dar de ce răcim mai mult iarna, chiar și de mai multe ori pe sezon? Cum ne putem proteja, care sunt simptomele si cum ne putem trata? În lumina unei abordări medicale, haideți să examinăm ce este răceala comună și modul în care această afecțiune afectează ne organismul.
Raceala este o afecțiune comună a tractului respirator superior, cauzată, în principal, de virusuri. Rinovirusul este cel mai frecvent agent infecțios viral la om și este cauza predominantă a răcelii comune.
Rinovirusurile provoacă simptomele clasice ale răcelii, precum nas înfundat, strănut, tuse, durere în gât și, uneori, febră ușoară. La unele persoane, poate duce la infecții ale urechii sau ale sinusurilor. La bebeluși și copiii mici, determină uneori probleme pulmonare, precum bronșiolita și pneumonia.
Majoritatea răcelilor se vindecă în aproximativ o săptămână. Deși rinovirusurile sunt adesea implicate în infecții ușoare ale tractului respirator superior, acestea pot deschide ușa către alte boli. Este momentul în care bacteriile își pot face apariția, în special la persoanele cu sistem imunitar slăbit sau cu afecțiuni preexistente. Persoanele cu alte probleme pulmonare, cum ar fi astmul și bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) sunt expuse unui risc considerabil și trebuie monitorizate îndeaproape.
Cum se transmite rinovirusul?
Este important de menționat că răceala nu este cauzată de expunerea la temperaturi reci sau umede în sine, așa cum sugerează adesea miturile populare.
Când o persoană infectată strănută sau tușește, eliberează picături fine de lichid respirator care conțin particule virale. Virusurile răcelii se răspândesc prin contact direct cu persoanele infectate sau prin atingerea suprafețelor contaminate și ulterior a feței.
Rinovirusurile sunt capabile să rămână stabile și să rămână infecțioase pe suprafețe și în aer pentru perioade relativ lungi, ceea ce contribuie la răspândirea ușoară a acestora. Respectarea unor bune practici de igienă, cum ar fi spălarea regulată a mâinilor și evitarea contactului cu persoanele bolnave, reprezintă măsuri importante pentru prevenirea răcelii.
De ce putem răci de mai multe ori pe sezon?
Există peste 100 de serotipuri diferite de rinovirusuri. Această diversitate genetică este una dintre principalele cauze ale faptului că o persoană poate avea răceală de mai multe ori. Sistemul imunitar nu dezvoltă o imunitate permanentă împotriva tuturor tipurilor de rinovirusuri.
De ce raceala apare mai mult în sezonul rece?
Chiar dacă raceala nu este cauzată de frig, condițiile de iarnă și comportamentele specifice sezonului pot crea un mediu propice pentru răspândirea acestor infecții respiratorii. Există mai multe motive pentru care oamenii par să aibă o susceptibilitate mai mare la răceli în sezonul rece al iernii:
- Expunerea la virusuri: În sezonul rece, oamenii petrec mai mult timp în spații închise, unde virusurile respiratorii se pot răspândi mai ușor de la o persoană la alta. Contactul mai strâns cu alții și spațiile închise facilitează transmiterea.
- Aerul recirculat: În interior, sistemele de încălzire pot duce la recircularea aerului, favorizând răspândirea virusurilor. Totodată, încăperile sunt aerisite mai rar din cauza frigului.
- Imunitate redusă: Frigul și schimbările bruște de temperatură pot afecta sistemul imunitar, făcând organismul mai susceptibil la infecții.
Aerul rece, în sine, dăunează răspunsului imunitar care are loc la nivelul cavității nazale. Reducerea temperaturii din interiorul nasului cu doar 5 grade Celsius distruge aproape 50% din miliardele de celule care luptă împotriva microbilor care ajung la nivelul nărilor (potrivit studiului din 2022 publicat în The Journal of Allergy and Clinical Immunology).
Așadar, ai pierdut jumătate din imunitatea ta doar prin acea mică scădere de temperatură. Cu cât poți menține mediul intranazal mai cald (purtarea de măști, fulare), cu atât mai bine va putea funcționa acest mecanism de apărare imunitară înnăscută.
Tratament pentru raceala
Tratamentul pentru raceala este în mare parte simptomatic. Deoarece această afecțiune este cauzată de virusuri, antibioticele nu sunt eficiente împotriva infecțiilor virale și nu ar trebui folosite. Iată câteva măsuri și opțiuni pentru gestionarea simptomelor răcelii:
1. Odihnă și hidratare
Permiteți organismului să se recupereze prin odihnă adecvată. Alocarea timpului pentru repaus poate accelera procesul de vindecare.
Consumați cantități adecvate de lichide, cum ar fi apă, supe sau ceaiuri calde. Hidratarea ajută la subțierea mucusului și la ameliorarea disconfortului în gât. De asemenea, umidificarea aerului poate ajuta la ameliorarea congestiei.
2. Medicamente simptomatice
Paracetamolul sau ibuprofenul pot ajuta la reducerea febrei și a durerii. Atenție la persoanele alergice sau care prezintă contraindicații.
Pentru a ameliora congestia nazală, decongestionantele orale sau spray-urile nazale pot fi utile. Este important să nu se utilizeze prea mult timp pentru a evita efecte secundare.
Când să te prezinți la medic pentru raceala?
- Dacă simptomele răcelii sunt severe, persistă mai mult decât o săptămână sau se înrăutățesc în loc să se amelioreze. Aceasta poate indica o infecție mai serioasă sau alte complicații.
- O febră ridicată care nu răspunde la tratamentul obișnuit cu medicamente antipiretice poate necesita evaluarea medicală. De asemenea, dacă febra persistă timp îndelungat sau este asociată cu alte simptome severe, este bine să vă adresați medicului.
- Dacă aveți dificultăți semnificative în respirație sau experimentați dureri în piept, ar trebui să solicitați asistență medicală imediată. Aceste simptome pot indica complicații mai grave, cum ar fi o infecție la nivelul plămânilor.
- Persoanele din grupurile de risc, cum ar fi copiii mici, persoanele în vârstă sau cele cu condiții medicale preexistente, pot dezvolta complicații mai grave din cauza unei răceli. În aceste cazuri, consultați medicul pentru sfaturi și evaluare.
- Dacă simptomele par a se agrava sau a exista semne de infecție bacteriană, cum ar fi secreții nazale de culoare verde-gălbui sau durere de gât severă. Consultați un medic pentru evaluare și, dacă este necesar, pentru prescrierea de antibiotice.
Este întotdeauna bine să consultați medicul dacă sunteți îngrijorat de simptomele dvs. sau dacă aveți întrebări cu privire la gestionarea răcelii.
Surse:
1. Jacobs SE, Lamson DM, St George K, Walsh TJ. Human rhinoviruses. Clin Microbiol Rev. 2013 Jan;26(1):135-62. doi: 10.1128/CMR.00077-12. PMID: 23297263; PMCID: PMC3553670.