Reguli de siguranță în avion în caz de urgență

În acest articol:

În 2019, un avion a fost lovit de fulger și a aterizat de urgență pe un aeroport din Rusia, fiind cuprins de flăcări imediat.

41 de oameni au murit și 18 au fost răniți în urma acestui eveniment, iar cei care au anchetat cazul au constatat că evacuarea de urgență a fost mult îngreunată de unii pasageri care își căutau bagajele.

Pentru că suntem în plin sezon de vacanțe și călătorii, am adunat cele mai importante reguli care trebuie respectate în timpul călătoriei cu avionul, mai ales în caz de urgență, și am explicat care este rolul lor și ce se poate întâmpla în cazul nerespectării acestora.

După cum bine știm, cele mai importante momente din timpul unui zbor sunt decolarea și aterizarea. Înainte de acestea, pasagerii sunt informați de către însoțitorii de zbor că trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Deconectarea telefoanelor sau punerea acestora pe modul ”Avion”

Acest lucru are importanță mare în special la aterizare. Dacă nu am face asta, zeci (dacă nu sute – în funcție de mărimea avionului) de telefoane ar începe să caute semnal de rețea în același timp, perturbând sistemele de comunicație ale avionului.

2. Aducerea spătarelor scaunelor în poziție verticală și închiderea măsuțelor

Explicația acestei reguli este una foarte simplă: în caz de evacuare de urgență, ridicarea pasagerilor din scaune și ieșirea pe culoarul avionului ar fi mult îngreunate dacă scaunele ar fi lăsate pe spate.

3. Cuplarea centurilor de siguranță

Pentru că nimeni nu își dorește ca pasagerii să fie izbiți de scaune sau de pereții aeronavei în caz de frânare bruscă sau decolare dificilă.

4. Ridicarea draperiilor iluminatoarelor

Totul are legătură cu diferența de lumină din interiorul aeronavei față de exteriorul acesteia. Dacă în interior draperiile sunt trase și lumina este slabă, în caz de ieșire de urgență pasagerii ar putea fi dezorientați de lumina puternică de afară.

5. Poziția corectă în scaun în caz de aterizare de urgență

Pentru a maximiză șansele de supraviețuire la un impact mai violent, picioarele trebuie să fie pe podea, mâinile pe spătarul scaunului din față, iar capul între mâini.

6. Folosirea corectă a măștilor de oxigen

Fiecare trebuie să își pună propria mască de oxigen înainte de a ajuta altă persoană.

Atenție: acesta NU este un act de egoism!

Această regulă se bazează pe cel mai important principiu din primul ajutor: siguranța salvatorului. Un salvator care se expune pericolelor nu este decât o potențială victimă în plus.

7. Folosirea corectă a vestelor de salvare

Acestea se folosesc în caz de aterizare pe apă și se scot de sub scaune la comanda însoțitorilor de bord.

Adulții pot părăsi aeronava și fară ca acestea să fie umflate, dar, în cazul copiilor, umflarea este absolut necesară de la început.

Umflarea se poate face foarte rapid, trăgând de plăcuța roșie sau suflând în tuburile de cauciuc.

Purtarea corectă a vestei este și ea importantă, aceasta trebuind fixată pe corp cu ajutorul cordonului reglabil din talie.

Vestele sunt prevăzute cu fluiere și becuri de semnalizare.

Bonus: în caz de evacuare de urgență, păstrați-vă calmul și urmăriți instrucțiunile echipajului aeronavei. Nu pierdeți timp prețios pentru a vă strânge lucrurile și a vă lua bagajele! Pasagerii din spatele dumneavoastră ar putea plăti cu viața pentru întârzierile produse.

Academia de Prim Ajutor

Salvăm vieți împreună

ATENȚIE!
Informațiile de pe pagina noastră reprezintă un rezumat limitat al modului de intervenție în anumite situații, diagnosticării anumitor patologii, tratamentului și/sau informațiilor despre medicamente. Nu sunt menite să fie exhaustive și nu ar trebui utilizate ca un instrument de diagnosticare și tratament, ele având un scop pur informativ. NU includ toate informațiile despre afecțiuni, tratamente, medicamente, efecte secundare sau riscuri care pot fi aplicabile unui pacient specific. Nu sunt destinate să constituie sfaturi medicale sau să înlocuiască sfaturile, diagnosticul sau tratamentul oferite de un furnizor de servicii medicale în baza examinării și evaluării circumstanțelor specifice și unice ale pacientului. Orice acțiune ca urmare a informațiilor citite pe această pagină se face pe răspunderea completă și proprie a celui în cauză. Pacienții trebuie să discute cu un furnizor de servicii medicale pentru informații complete despre sănătatea lor, întrebări medicale și opțiuni de tratament, inclusiv riscurile sau beneficiile utilizării medicamentelor. Aceste informații nu susțin niciun tratament sau medicament ca fiind sigur, eficient sau aprobat pentru tratamentul unui pacient specific. Academia de Prim Ajutor și afiliații săi declină orice garanție sau responsabilitate legată de aceste informații sau utilizarea lor. Utilizarea acestor informații este reglementată de Termenii de utilizare, disponibili aici.

În acest articol:

E-BOOK GRATUIT

Cum intervenim în situațiile critice?

Învață tehnicile elementare de prim ajutor descărcând acest e-book gratuit.

Alătură-te comunității și primești cartea instant în format digital pe e-mail:

Ai aflat ceva nou citind acest articol?
Distribuie-l și prietenilor tăi.

Învață tehnicile elementare de prim ajutor descărcând acest e-book gratuit.

Alătură-te comunității și primești cartea instant pe e-mail: