Robotul da Vinci este un instrument de mare precizie, modern, ce permite medicului chirurg să efectueze o gamă largă de intervenții chirurgicale complexe printr-o abordare minim invazivă, cu precizie și acuratețe mare. Robotul da Vinci este în esență o platformă robotică avansată, concepută pentru a extinde capacitatea operatorie a chirurgului și pentru a oferi o opțiune mai sigură la intervenția clasică.
Robotul da Vinci – cum funcționează?
Sistemul robotic da Vinci este o unealtă ce ajută chirurgul să efectueze o intervenție chirurgicală complexă printr-o abordare minim invaziv. Trebuie reținut încă de la început că este doar un instrument ajutător, și nu o înlocuire totală a medicului.
Robotul da Vinci este alcătuit din 3 componente principale:
Consola de control
Chirurgul operează așezat la această unitate, utilizând intrumente de control pentru mâini și picioare. De asemenea, are acces la o imagine mărită, 3D și de înaltă rezoluție a câmpului chirurgical
Cartul pacientului
Acest component al robotului conține brațele acestuia, dotate cu instrumente chirurgicale și camere controlate de chirurg
Turnul video
Acesta face posibilă comunicarea între celelalte două componente și permite afișarea pe un ecran a câmpului chirurgical
Inițial, chirurgul împreuna cu echipa chirurgicală și anestezică lucrează împreună pentru a seta componentele robotului în cea mai bună poziție pentru procedură, plasând strategic cartul pacientului care conține brațele robotice. Pe parcursul intervenției, chirurgul stă așezat la consola de control lângă pacient.
Robotul da Vinci conține de asemenea o cameră 3D foarte mică și instrumente chirurgicale de dimensiunea unei monede care sunt plasate in interiorul pacientului prin incizii minuscule. Acestă cameră oferă chirurgului o vedere mărită de 360o a câmpului operator. Folosind controlere pentru mâini și picioare, chirurgul acționează brațele robotului la care sunt atașate camera și instrumentele chirurgicale.
Tehnicienii chirurgicali sunt poziționați la masa operatorie pentru a confirma amplasarea corectă a instrumentelor chirurgicale. Asistenții medicali sunt, de asemenea, prezenți în sala de operație pentru a ajuta medicul anestezist în monitorizarea și menținerea în siguranță a pacientului pe toată durata intervenției chirurgicale.
Ce intevenții pot fi realizate cu robotul da Vinci?
Robotul da Vinci este conceput pentru a realiza multe tipuri de intervenții chirurgicale. Specialitățile chirurgicale care pot beneficia de acest sistem sunt:
- Chirurgia cardiacă;
- Chirurgia colo-rectală;
- Chirurgia generală;
- Chirurgia ginecologică;
- Chirurgia capului și a gâtului;
- Chirurgia pulmonară și toracică;
- Chirurgia urologică.
Care sunt beneficiile utilizării acestui sistem robotic?
Prin utilizarea sistemului robotic da Vinci există beneficii certe, atât pentru echipa operatorie (de facilitare a actului chirurgical) cât și pentru pacient.
Beneficii chirurgicale
- Imagine tridimensională a câmpului operator;
- Imagine mărită cu recunoaștere mai bună a detaliilor;
- Brațele robotului imită mișcările chirurgului, oferind o mobilitate de neegalat;
- Precizie crescută și executarea celor mai fine mișcări;
- Compensarea oscilațiilor;
- Imagistică fluorescentă pentru monitorizarea perfuziei tisulare.
Beneficiile pacientului
- Scăderea pierderilor sangvine în timpul intervenției chirurgicale;
- Vindecare rapidă a plăgilor și rezultate cosmetice superioare datorită inciziilor minime;
- Recuperare mai rapidă și mai puțin dureroasă;
- Mai puține complicații post-operatorii;
- Timp de spitalizare mai scăzut.
Dezavantaje
- Durata intervenției este în general mai mare;
- Costul intervenției mai mare.
Istoria robotului da Vinci
- În anul 2000 robotul da Vinci a devenit prima platforma chirurgicală robotizată disponibilă comercial în Statele Unite ale Americii aprobată de FDA pentru utilizarea în chirurgia generală.
- În anul 2021 existau peste 1700 de sisteme instalate în întreaga lume.
- Peste 775000 de pacienți au beneficiat până în 2021 de o intervenție chirurgicală robotică.
- În prezent 3 din 4 intervenții pentru cancerul de prostată în SUA sunt realizate cu ajutorului robotului da Vinci.
Referințe:
- UC Health – About the daVinci Surgical System (https://www.uchealth.com/services/robotic-surgery/patient-information/davinci-surgical-system/)
- Cleveland Clinic – da Vinci Surgery (https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/16908-da-vinci-surgery)
- Helios – Successful Interventions with DaVinci Robots (https://www.helios-international.com/en/article/successful-interventions-davinci-robots)
- PubMed – da Vinci surgical system (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25138939/)
Află cum acorzi primul ajutor în caz de stop cardio-respirator și cum poți gestiona o urgență medicală în cadrul cursurilor noastre de prim ajutor din Cluj, București sau Iași.
Vizitează pagina de înscriere ACUM!