Sunt toate ambulanțele la fel? Este una mai bună decât cealaltă?

În acest articol:

Sunt toate ambulanțele la fel sau este una mai bună decât alta?

Răspunsul pe scurt: nu toate ambulanțele sunt la fel și nu orice ambulanță poate rezolva orice urgență medicală care apare, indiferent de gravitatea ei.

Motivul pentru care lucrurile sunt în acest fel este că nu pe toate ambulanțele activează echipaje cu medic.

Dar câte ambulanțe cu medic există în orașele mari din România (unde avem și o statistică)? Aici vorbim de ambulanțele SMURD de Terapie Intensivă Mobilă (TIM) și cele ale Serviciului Județean de Ambulanță (SAJ) – Ambulanțe de Resuscitare și Terapie Intensivă (ARTI).

Cluj-Napoca: 5 ambulanțe cu medic pentru tot orașul (3 ARTI + 2 TIM)

Târgu-Mureș: 5 ambulanțe cu medic (4 ARTI + 1 TIM)

Timișoara: 4 ambulanțe cu medic (3 ARTI + 1 TIM)

Brașov: 3 ambulanțe cu medic (2 ARTI + 1 TIM)

București (și Ilfov): 6 UTIM (câte o ambulanță SMURD pentru fiecare sector) și ambulanțele Serviciului de Ambulanță București și Ilfov (SABIF) al căror număr nu îl cunoaștem momentan.

În mare, există aproximativ 4-5 ambulanțe cu medic pentru un oraș de +150.000 locuitori în care se întâmplă zilnic accidente rutiere, infarcte miocardice, accidente vasculare cerebrale, insuficiențe respiratorii severe, stări comatoase din diverse motive etc.

Totuși, în trafic vedem multe ambulanțe care par să semene foarte bine între ele, acestea fiind cel mai ușor de diferențiat după categoria înscrisă de obicei pe ușile din spate. Acestea sunt:

Ambulanțele SAJ: A1 – Ambulanțe pentru transportul neasistat al unui singur pacient. Acestea sunt dotate cu echipamente și materiale minim necesare acordării primului ajutor în caz de nevoie.

A2 – Ambulanțe pentru transportul neasistat al unuia sau mai multor pacienți, pe targă sau pe scaune. Dotările sunt aceleași cu ale ambulanțelor de tip A1.

B1/B2 – Ambulanțe destinate intervențiilor de urgență și transportului asistat al pacienților. Dotările acestui tip de ambulanțe cuprind echipamente și materiale sanitare precum defibrilatoare semiautomate sau manuale și medicamente necesare resuscitării și acordării asistenței medicale de urgență.

C – Ambulanțe destinate intervențiilor cu gradul de urgență cel mai înalt și transportului asistat medical al pacieților. Dotările ambulanțelor tip C cuprind echipamente, materiale și medicație de terapie intensivă. Echipajul este condus întotdeauna de un medic. Din această categorie fac parte și ambulanțele destinate transportului nou-născuților care se află în în stare critică.

Ambulanțele SMURD:

EPA (Echipaj de Prim Ajutor) – Ambulanță de tip B, cu echipaj format din minim 3 persoane: 2 salvatori cu instruire paramedicală și 1 conducător al autovehiculului, care deține la rândul său pregătire paramedicală.

TIM (Terapie Intensivă Mobilă) – Ambulanță de tip C1 cu minim 4 persoane în echipaj: 1 medic de Urgență sau de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), specialist sau rezident cel puțin în semestrul al II-lea al anului III de rezidențiat, 1 asistent medical cu pregătire în acordarea asistenței medicale de urgență, 1 persoană cu pregătire paramedicală, 1 conducător auto pompier care a absolvit un curs de prim ajutor calificat.

Statistic, o ambulanță ajunge la caz, în medie, în aproximativ 8 minute, însă timpul de răspuns variază considerabil, fiind influențat de următoarele principii:

  1. O ambulanță trimisă la un caz nu poate răspunde, decât în mod excepțional, la un alt apel. Pe românește, odată începută o misiune, aceasta trebuie dusă până la capăt. O misiune durează în general cel puțin o oră, dar există și intervenții de 3-4 ore.
  2. Apelul trebuie să ajungă în dispeceratul 112, de unde se iau datele și coordonatele misiunii, acestea fiind apoi trimise mai departe unui echipaj disponibil (acest lucru durează câteva minute).
  3. După FIECARE CAZ, ambulanța trebuie curățată și dezinfectată complet. Acest lucru presupune o perioadă de minim 30 de minute de indisponibilitate.
  4. Ambulanțele din oraș sunt trimise frecvent la urgențe din tot județul, pentru că există puține ambulanțe cu medic la nivel de județ: de exemplu 3 pentru Cluj, 1 pentru Brașov.

Deci, ceea ce spui atunci când suni la 112 poate avea o importanță vitală, resursele fiind, după cum se vede, limitate. Ce poți face tu pentru o gestionare bună a resurselor dar și pentru a scurta timpul în care ambulanța ajunge la victimă?

  1. Fii clar și specific când oferi date despre victimă: vârstă, sex, dacă este conștientă sau nu, dacă respiră sau nu, care este problema actuală, un scurt istoric medical.
  2. Oferă date exacte cu privire la locație: adresă, un reper ușor de identificat; trimite pe cineva în întampinarea ambulanței, asigură-te că ai numărul pe casă vizibil.
  3. Odată ce a ajuns echipajul, ascultă indicațiile și lasă-l să se desfășoare.

Academia de Prim Ajutor

Salvăm vieți împreună

În acest articol:

E-BOOK GRATUIT

Cum intervenim în situațiile critice?

Învață tehnicile elementare de prim ajutor descărcând acest e-book gratuit.

Alătură-te comunității și primești cartea instant în format digital pe e-mail:

Ai aflat ceva nou citind acest articol?
Distribuie-l și prietenilor tăi.

Îți recomandăm și următoarele articole

Atacul de panică este un episod brusc de frică intensă care declanșează reacții fizice atunci...
Hemoragia digestivă reprezintă cea mai frecventă formă de hemoragie internă. ...

Învață tehnicile elementare de prim ajutor descărcând acest e-book gratuit.

Alătură-te comunității și primești cartea instant pe e-mail: