Oare există vreun român care să nu fi fost „tras” de curent măcar o dată în viață?
Convinși că toate bolile și durerile noastre sunt provocate de curent, obișnuim să ne ferim de aerul condiționat și ferestrele deschise.
Te doare sau ţi s-a umflat măseaua? Sigur te-a tras curentul!
Te trezeşti cu dureri de spate? Sigur ai dormit cu geamurile deschise şi te-a tras curentul!
Te doare o ureche? Atunci clar te-a tras curentul în autobuz, unde „tinerii de-acum nu mai au respect şi deschid geamurile ca să-i îmbolnăvească pe bătrâni”!
Sunt aceste afirmații adevărate sau se bazează pe un mit?
Răspunsul este simplu: niciun studiu de până acum nu a putut demonstra o legătură între asemenea acuze și statul în curent.
Iată cum se poate explică „trasul curentului” cu apariția „peste noapte” a unor dureri:
- Durerea de măsea: Niciodata nu o să te doară o măsea sănătoasă. Un dinte care doare după expunerea la „curent” este deja un dinte în suferință,fie este o infecție netratată sau o carie deja profundă. Temperatura rece doar aduce la suprafață problema existentă.
- Otita” produsă de curent: Nu puțini spun că s-au ales cu o infecție a urechii după ce i-a tras curentul. Există o explicație și pentru acest fenomen. Scăderea temperaturii corpului ca urmare a expunerii la un curent de aer rece duce la o accelerare a înmulțirii virusurilor și bacteriilor care deja se află în acea zonă. De aici până la o infecție dureroasă a urechii mai este doar un pas.
- “Răceala” de la statul în curent: Dacă ai “stat în curent” și după câteva zile ai răcit, să știi că nu curentul a fost de vină, oricât de tentați am fi să susținem acest lucru. Este adevărat, aerul rece favorizează apariția răcelilor și a gripei dar prin cu totul alți factori. Am o postare mai în detaliu despre asta.
În concluzie, nu curentul este cel care duce la nașterea unei afecțiuni sau a unei dureri, a înțepenirii spatelui sau a unor umflături, ci afecțiunile deja existente.
Pe tine “te-a tras” curentul?