Vaccinul anti-HPV – să mă vaccinez chiar dacă nu am infecția? Da, da și iar DA! Prea multe femei mor de cancer de col uterin în România, lucru care poate fi 100% prevenit. Hai să răspundem la cele mai comune întrebări.
România este țara din Europa cu cel mai mare număr de cazuri și decese cauzate de cancerul de col uterin.
Vestea bună? Această boală poate fi prevenită printr-un simplu vaccin! În 2009, Ministerul Sănătății a derulat o amplă campanie de vaccinare a fetelor de 12-13 ani care, din păcate, a fost un eșec din cauza proastei informări a părinților. Aceștia au fost refractari, deoarece nu au înțeles de ce este necesar acest vaccin anti-HPV dacă fetele nu și-au început viața sexuală.
Ce este HPV-ul?
HPV (Human Papilloma Virus) reprezintă un grup de virusuri care cuprinde peste 200 de tulpini diferite. Există anumite tulpini care au un risc scăzut și care determină negi (veruci) pe mâini, picioare (tipurile 1, 2, 4) și organele genitale (condiloamele acuminate – tipurile 6, 11).
Tulpinile cu risc crescut sunt 16, 18, 31 și 33 și reprezintă factorul de risc principal pentru cancerul de col uterin (cauza a 70% dintre cancerele de col uterin, la nivel mondial). Totodată, există o asociere puternică cu dezvoltarea cancerului de rinofaringe (partea din spate a cavității nazale), care apare cu o frecvență crescută la bărbați.
Atât bărbații, cât și femeile, pot fi purtători ai virusului și pot transmite infecția către partenerii lor. Așadar, în multe țări, vaccinarea băieților este deja inclusă în programul național de vaccinare obligatorie.
Cum aflu dacă am acest virus HPV?
Diagnosticul infecției cu HPV se face de către medicul ginecolog. Acesta va preleva câteva celule dinăuntrul vaginului care se vor analiza la microscop (testul Babeș-Papanicolau) și vor fi testate pentru prezența HPV.
Procedura nu este dureroasă și durează câteva secunde. Astfel, se pot identifica așa numitele stări pre-canceroase, adică modificări care apar la nivelul colului uterin înainte de a apărea cancerul. Prin tratamentul acestor leziuni, se împiedică evoluția lor spre cancer.
Societatea Europeană de Oncologie recomandă repetarea anuală a PAP-ului (recomandare generală- în anumite cazuri medicul ginecolog poate stabili alte intervale).
Cum se poate preveni infecția cu HPV?
HPV se transmite prin contactul piele-piele cu o zonă infectată (nu neapărat zina genitală), deci nu numai în timpul activităților sexuale. Multe persoane pot fi purtătoare asimptomatice care transmit virusul fără să știe. De asemenea, persoanele bolnave pot fi asimptomatice (nu au erupții vizibile pe piele și mucoase); acestea sunt, totuși, în continuare contagioase.
Măsurile de protecție sunt limitarea numărului de parteneri sexuali, utilizarea prezervativului și vaccinarea anti-HPV.
În ce constă vaccinul HPV?
Vaccinul are trei doze care se vor administra în 3 etape: ,,momentul 0’’, la 2 luni și la 6 luni.
Vaccinul protejează împotriva a 9 tulpini HPV. Momentan, nu este indicată revaccinarea.
Preparatul se numește GARDASIL-9.
De la până la ce vârstă mă pot vaccina anti-HPV?
Vaccinul se poate efectua la orice vârstă, dar este recomandat a se efectua între 12 și 26 de ani pentru ca acesta să aibă efect maxim. Fetele și băieții de până la 18 ani se pot înscrie prin medicul de familie la programul GRATUIT de vaccinare demarat de Ministerul Sănătății.
Mai are rost să mă vaccinez după 26 de ani?
DA! Studiile recente demonstrează faptul că vaccinul anti-HPV este eficient și după vârsta de 26 de ani.
Chiar dacă ai o vârstă mai înaintată, este o șansă mare să nu te fi expus încă la toate tulpinile cu risc înalt, sau există posibilitatea de a te reinfecta.
La noi în țară, femeile cu vârsta cuprinsă între 19 și 45 de ani beneficiază de o reducere de 50% pentru vaccinul anti-HPV. În multe alte țări, este aprobată vaccinarea gratuită și a acestei categorii de vârstă. În Australia, printr-o campanie extinsă de vaccinare, au reușit aproape să elimine cancerul de col uterin.
Vaccinul anti-HPV se poate cumpăra de la farmacie?
Da! Vaccinul se poate achiziționa de la orice farmacie, pe baza rețetei de la medicul de familie sau de la medicul ginecolog. Cele trei doze se pot achiziționa separat, la momentul vaccinării.
Cum se face vaccinul?
Vaccinul anti-HPV se administrează intramuscular (în mușchiul de la braț). Este recomandat ca administrarea să se facă de cineva care cunoaște tehnica injecției intramusculare; apelați la medicul dumneavoastră de familie.
Are efecte adverse vaccinul anti-HPV?
Ca și orice alt medicament sau vaccin, pot apărea reacții la locul injectării (mâncărime, usturime), greață, diaree, vărsături. Pe termen lung, nu a fost demonstrată apariția NICIUNUI efect advers.
Academia de Prim Ajutor
Salvăm vieți (dar numai) împreună
Cursurile noastre aici.
Informați-vă din surse sigure!
Bibliografie:
1. https://www.cancer.org/cancer/cervical-cancer/about/key-statistics.html
2. www.esmo.com
3. https://www.cancer.org.au/media-releases/2018/australia-set-to-eliminate-cervical-cancer-by-203
4. https://www.cdc.gov/vaccinesafety/vaccines/hpv-vaccine.html
5. Markowitz LE, Schiller JT. Human Papillomavirus Vaccines. J Infect Dis. 2021 Sep 30;224(12 Suppl 2):S367-S378. doi: 10.1093/infdis/jiaa621. PMID: 34590141; PMCID: PMC8577198.